PRACOWNIA KULINARNA
Pracownia kulinarna naszych warsztatów ma do dyspozycji w pełni wyposażoną kuchnię, w której uczestnicy mają możliwość zapoznania się ze sprzętem oraz metodami wykorzystywanymi w gastronomii. Uczestnicy pracowni są odpowiedzialni za przygotowanie herbaty do wspólnego śniadania, które odbywa się każdego dnia, a także dbają o czystość świetlicy.
Przed przystąpieniem do zajęć podopieczni organizują swoje stanowisko pracy i zabezpieczają je pod względem higienicznym. Pod opieką swojego instruktora uczą się gotować, smażyć i piec różnego rodzaju potrawy. Ćwiczenia składają się również z ewidencjonowania produktów spożywczych i dzielenia ich na grupy spożywcze.
W trakcie wszelkich przyjęć i imprez okolicznościowych na warsztatach, pracownia kulinarna przygotowuje poczęstunek dla wszystkich uczestników. Szczególnie pracowitym okresem w pracy kuchni są Święta Bożego Narodzenia oraz Święta Wielkanocne. W tym czasie podopieczni przyrządzają posiłki dla blisko stu gości. Wówczas zwieńczeniem ciężkiej pracy jest wspólny, uroczysty posiłek na fantazyjnie przystrojonej świetlicy.